Soms wil je meer, meer weten of het huidige energieverbruik en de opwekking ervan. Zowel electriciteit als gas en waar gaat het naartoe – wat zijn de blindverbruikers en wat zijn de grote slurpers. In dit geval zullen we een kastje plaatsen in de meterkast, dit meet de slimme meter uit en slaat de data op met een 1 seconde interval. Daarnaast worden er meerdere meters geïnstalleerd op verschillende stopcontacten die individueel stroomverbruik meten. Deze data wordt opgeslagen op het eerder, in de meterkast, geplaatste kastje.

Nadat dit alles 1 tot en met 3 maanden data heeft verzameld zullen we het kastje verwijderen waarna de energieanalyse uitgevoerd kan worden. Na de analyse zullen we tot een volgende grafiek zoals hieronder weergegeven uitkomen en adviseren wat waarmee verstandiger omgegaan kan worden.

Bovenstaande grafiek kan tot op de seconde nauwkeurig bekeken worden waardoor hier een aantal verrassende zaken kunnen uitkomen. Zoals het onjuist functioneren van een elektrische kachel, waardoor er piekbelastingen kunnen ontstaan in het net, maar ook onnodige energiekosten. Ook krijgen we inzicht in zonnepanelen, de opbrengst hiervan en hoe we hiermee zo slim mogelijk gebruik van kunnen maken. Doordat er daarnaast gas, elektriciteit en opwekking worden gecombineerd kunnen we ook een goede inschatting maken op de gehele energievoorziening van de woning bij aanvullende aanpassingen zoals het volledig elektrificeren van een woning.

Een vereiste voor deze analyse is dat er een slimme meter beschikbaar is in de woning!